omslag Draaidagen Romandebuut Bianca Boer Draaidagen
omslag Vliegen en andere vogels Poëziedebuut Bianca Boer Vliegen en andere vogels
omslag Troost en de geur van koffie Troost en de geur genomineerd voor de Selexyz Debuutprijs 2008
 
© Bianca Boer
Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van Bianca Boer worden gekopieerd, gedownload, verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enig andere manier.

Welkom

Welkom op mijn site. Onder 'Over Bianca' vind je alles wat ik tot nu toe gepubliceerd heb. Bij 'Bianca geeft les' staat alles over cursussen en workshops die ik geef.

DUI Drei Geschichten
übersetzt von
Gregor Seferens
ENG Part of my short story Lasix
translated by Derek van Dassen

 

Mini-kaartjes bij Bosch en de Jong
01 Sep 2020
Bij boekhandel Bosch en de Jong op de Kaap, is nu ook een expositie van de kaartjes. Gelukkig maakte ik er 500, zullen we maar zeggen… Ze zijn zo leuk daar aan die onafgewerkte muur. Bij de boekhandel zijn ze te koop! 
1 kaartje kost €25,00. 
Mocht je ook een boek van de zinnen erbij willen, dat is vanaf 17 september exclusief in bij Bosch en de Jong en bij mij te koop. Voor €30,00.
Voorintekenen kan nog, stuur me een mail.
Expositie in Kranenburg (D)
10 Aug 2020
Boekje Kreislauf 2
 
Vanaf gisteren, 9 augustus, kun je in Kranenburg naar de expositie Kreislauf 2. 19 kunstenaars exposeren daar in en om Museum Katharinenhof hun werk. De tentoonstelling heeft als titel: Wanderer – Wunderer, een wandeling door Kranenburg langs het onverwachte. 
"De werkelijkheid wordt vreemder, naarmate je er beter naar gaat kijken".
Door het stadje Kranenburg loopt een beeldenroute. Daarin lees je een reeks van 5 gedichten en 8 zinnen van mij. In het museum is een selectie van de kleine kaatjes te zien uit de reeks #eenzinelkedag.
 
Plattegrond beeldenroute Kreislauf 2 Kranenburg 
#eenzinelkedag het boek
27 Jul 2020
We maken een boek van de kaartjes met de zinnen. Een echt boek in een kleine oplage. Alle 500 kaartjes staan erin. Het wordt zo mooi. Het is een huisproject, getrouwd zijn met een grafisch ontwerper is zo gek nog niet... Wil je ook een boek van de zinnen, het kost €30,00. Je kunt het bestellen als je me een mailtje stuurt. info@ mijn website. 
TWEEDE DRUK
09 Jul 2020
Het is officieel, ik heb hem in mijn handen, de tweede druk van Draaidagen. Een mooi stel nieuwe quotes op het omslag en ook binnenin, om argeloze klanten in de boekhandel te overtuigen dat je dit boek moet lezen.
Maar verder is het net zo als de eerste druk.
Hoera

Draaidagen, tweede druk. Ik ben zo blij.
Shortlist Hebban Debuutprijs
18 Jun 2020
Draaidagen staat op de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2020! Samen met Viktor van Judith Fanto, Niemand zoals hij van Lucia van den Brink, Lichter dan ik van Dido Michielsen en Confettiregen van Splinter Chabot maakt Draaidagen kans op de Hebban Debuutprijs.  
Een lezersjury van 100 lezers las de vijftien boeken van de longlist en stelde daaruit de shortlist samen. Tussen nu en begin september buigt zich een jury van boekhandelaren over de shortlist. Ondertussen heb ik alle vier de boeken in huis gehaald, laat de zomer maar komen!
Literair Nederland
12 May 2020
Op Literair Nederland verscheen een column over Draaidagen van Inge Meijer. In haar column haalt Meijer de 4 mei lezing van Arnon Grunberg aan en zegt ze: 'Grunberg zegt dat we naar de details moeten kijken omdat algemeenheden geen indruk maken. Ik moet direct denken aan het boek Draaidagen dat ik aan het lezen ben en naast me op tafel ligt. Een boek dat begint met het rinkelen van porselein.' Inge Meijer besluit met deze woorden: 'Een schijnbaar achteloos vermeld detail raakt me direct in het hart, daar waar het mededogen begint. Een ongelofelijk indrukwekkend boek.' 
Recensie De Lage Landen
01 May 2020
In het eerste nummer van De Lage Landen (tot het vorige nummer Ons Erfdeel) staat een uitgebreide en lovende recensie van Draaidagen door Dirk Vandenberghe. 'Wat volgt is een schitterend duel tussen film, verbeelding en werkelijkheid, waarbij de grenzen steeds meer vervagen. Knap is hoe Boer voortdurend van perspectief wisselt, waardoor de lezer alert moet blijven en af en toe toch op het verkeerde been wordt gezet. Wat is echt? Wat is film? Wat is heden, wat is verleden?'  
Drie Rotterdamse schrijvers bij Maximus
01 Mar 2020
Op woensdag 11 maart 2020 lezen Hester Knibbe, Sanneke van Hassel en ik voor bij Boekhandel Maximus. We gaan met elkaar in gesprek over onze nieuwe boeken. Kaartjes reserveren bij Boekhandel Maximus in Hillegersberg. Het belooft een mooie avond te worden. 
Literaire maaltijd Leeszaal West
01 Mar 2020
In Leeszaal West is komende donderdag een literaire maaltijd. Voor €7,50 kun je aanschuiven bij wat de Wereldvrouwen serveren en als toetje vertelt Josien Hofs over Draaidagen. Meer informatie op de website van Leeszaal West. 
Friesch Dagblad
16 Oct 2019
Nog een recensie, in het Friesch Dagblad dit keer.
'De slothoofdstukken waarin de schrijver beide verhaallijnen bij elkaar brengt, maken veel indruk. De dementerende vrouw herbeleeft de afschuwelijke realiteit van de oorlog, nota bene door toedoen van haar kleindochter.' Aldus Douwe de Vries.
Trouw
05 Oct 2019
In Trouw van vandaag een recensie van Jann Ruyters over Draaidagen. 'Op de set speelt filmgedoe met concurrentie tussen de actrices, en versierpogingen door de sterspeler, perikelen die het boek ondanks het oorlogsthema licht houden, maar wat telt is wat de opnames met Judith doen. Ze blijkt een natuurtalent in het inleven, in haar van angst opengesperde ogen staat de gruwel onomwonden te lezen.
Soepel vervlecht Bianca Boer zo het verhaal van de getraumatiseerden die alles verdrongen met dat van de onwetenden die het al een leven lang proberen te begrijpen.'
Lezen in Aachen
01 Oct 2019
Foto Jürgen Jansen
Afgelopen zaterdag, 28 september, las ik met een aantal andere schrijvers in Aachen! De bloemlezing All over Heimat verovert langzaam heel Duitsland en deed Aachen aan. Soms heb je als schrijver een lezing die heel fijn is. Dit was er zo eentje. Bedankt bloemlezers, schrijvers en publiek voor een heerlijke middag.
De Groene
28 Aug 2019
Kees 't Hart schreef een lovende recensie over Draaidagen! Hij zet mijn boek tussen geweldige boeken en films die ik zelf heb gebruikt als inspriratie. Vervolgens zegt hij: 'Boer [...] bedacht een fraaie en indringende setting.' 
Hij besluit met deze woorden: 'Ik las deze roman met toenemende beklemming en met toenemende bewondering voor de ingenieuze opzet die dieper ingrijpt dan een abstract betoog over de fictionalisering van oorlogsmisdaden. Boer schreef een indrukwekkend boek over de verwerking van oorlog. Haar koele documentaire stijl stelde haar in staat de onderliggende emoties overtuigend op me over te brengen.'
Lees de recensie in de Groene Amsterdammer.
Bart Bezoekt Bianca Boer
10 Aug 2019
Afgelopen mei, 7 mei om precies te zijn, toen ik de nacht ervoor het manuscript van Draaidagen had ingeleverd bij Atlas Contact, kwam Bart Gielen op bezoek in mijn hok. Hij vroeg honderuit naar Draaidagen. Naar het proces, naar hoe het allemaal zo kwam. Het is een onderhoudend filmpje van 11:00 geworden. Ik ben er erg blij mee. Je ziet me rustig schommelen in mijn zelfgeverfde schommelstoel (een werkplek heeft een schommestoel nodig). En de planten in de vensterbank leven ook nog. Bekijk Bart Bezoekt Bianca Boer
Sigmund
19 Jun 2019

Bedankt Peter de Wit.
Wat een feest!
12 Jun 2019
Foto Fred Ernst
Lieve vrienden en familie, het was een geweldig feest in Cinerama bij de boekpresentatie van Draaidagen. Redacteur Marijn sprak mooi over het boek, de rij voor het signeren duurde langer dan bij de Efteling en de boeken waren uitverkocht aan het eind van de dag. Een beter feest had ik me niet kunnen wensen. Bedankt!
Vaste grond in Oostenrijk!
07 Apr 2019
In februari is mijn gedicht Vaste grond, (dat prachtig in de hal van het Sanders Building van de Erasumus Universiteit in Rotterdam hangt) in Duitsland in de bloemlezing All over Heimat verschenen. 
Het Oostenrijks online literair tijdschrift Mosaik heeft Vaste grond en de Duitse vertaling Fester Boden, nu ook gepubliceerd! De vertaling is van Matthias Engels.
Interview in 'De auteur'
08 May 2018
De Auteur

In het laatste nummer van 'De Auteur' het tijdschrift voor Vlaamse Letterkundigen, van maart 2018, staat onder andere een intervieuw met mij naar aanleiding van het winnen van de Poezieprijs van Oostende. Ik vertel alles over Het Begin, over mijn lievelingsauteurs en over de Amerikaanse Poeziepodcast waaraan ik verslaafd ben. Hier is een link naar de podcast Commonplace
Hier lees je pagina 1 en pagina 2 van het interview. Winnend gedicht.
Winnaar Poëzieprijs van Oostende
21 Jan 2018
Gisteravond was de uitreiking van de 10e Poëziewedstrijd van de stad Oostende in België. Gisteravond hoorde ik dat mijn gedicht 'Laatst, in de ochtend' gekozen is tot het beste gedicht! 
De tweede prijs ging naar Paul Vincent voor zijn gedicht 'Noordnoordoost' en de derde prijs ging naar Astrid Arns met het gedicht 'Doorzichtig'. Er verscheen een prachtig boekje met gedichten van de laatste tien. 
De rest van het weekend ging in een roes voorbij. 

Het gedicht lees je hier.
Met filmpje van Focus-wtv.
Scenes van een boek #3
05 Sep 2016


Scenes van een boek #3
'Het schrijven van die roman beslaat inmiddels een vijfde van je leven,' zei een vriendin vrijdag tegen me. Tja, dat is waar en ik werk er nog steeds, -oke, weer- met plezier aan.
Twee jaar geleden maakten Maritta Versnel en ik samen Scenes van een boek #1 waarin het hele boek op de vloer ligt. Ik word nog steeds op feestjes aangesproken op die rol zwart papier.
Een jaar later kwam Scenes van een boek #2 waarin Maritta en ik op zoek gaan naar geschikt weiland voor een filmset.
Nu is het tijd voor Scenes van een boek #3 waarin ik in volledige afzondering werk aan de tweede versie. Ik was deze zomer twee weken te gast in het Literaturmuseum Haus Nottbeck. De tweede versie is een feit!

Alle filmpjes zijn gemaakt door CandyGo
Scenes van een boek #2
11 May 2015Een nieuw filmpje gemaakt door Maritta Versnel. Dit keer doe ik research in de regen.

Scenes van een boek #1
04 Sep 2014


Ik werk offline. De hele roman ligt uitgelegd op de vloer. Maritta Versnel filmde het proces.
Ouder nieuws, van vroeger
01 Mar 2007
Kijk hier voor al wat is beleefd.