omslag Draaidagen Romandebuut Bianca Boer Draaidagen
omslag Vliegen en andere vogels Poëziedebuut Bianca Boer Vliegen en andere vogels
omslag Troost en de geur van koffie Troost en de geur genomineerd voor de Selexyz Debuutprijs 2008
 
© Bianca Boer
Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van Bianca Boer worden gekopieerd, gedownload, verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enig andere manier.

Welkom

Welkom op mijn site. Onder 'Over Bianca' vind je alles wat ik tot nu toe gepubliceerd heb. Bij 'Bianca geeft les' staat alles over cursussen en workshops die ik geef.

DUI Drei Geschichten
übersetzt von
Gregor Seferens
ENG Part of my short story Lasix
translated by Derek van Dassen

 

Expositie bij boekhandel v/h Van Gennep
18 Oct 2022
Vanaf vandaag hangen mijn werkjes in de etalage van boekhandel v/h Van Gennnep in Rotterdam. Mijn dichtbundel Vaste grond staat er onder. Het is een kleine wereld op zichzelf zo. Een kleine wereld voor mijn verdwijnende moeder. In de etalage hangen de originele kamerplanten die ook in het boek staan, en ik heb nieuwe stoelen gemaakt. Allemaal met zinnen uit Vaste grond. Ze hangen er goed bij. In het oog springend. Van 18 oktober tot en met 1 november kun je ze bewonderen.  
In podcast de Rotterdamse school
10 Oct 2022
In aflevering 32 van de podcast De Rotterdamse School bespreken Daniël Dee en Mark Boninsegna Vaste grond. Ik haal graag Daniël Dee aan: ‘Ik vond het een hele sterke bundel, anekdotische gedichten, helder als de neten, maar tegelijkertijd zitten er subtiele metaforen in die het een zekere verdieping geven.’ Dan Mark Boninsegna: ‘Ze schrijft heel verbeeldend, ik vind haar gedichten echt kloppen bij Bianca.’ En de uitsmijter van Daniël: ‘Dit wordt een bundel die ik veel vaker ga lezen, plus, in deze bundel zitten gedichten die zomaar eens instant klassiekers kunnen worden. Die blijven hangen.’
op Radio Rijnmond bij Chris Natuurlijk
24 Sep 2022
Vanochtend was ik te gast in het programma Chris Natuurlijk van Radio Rijnmond om te vertellen over Vaste grond. Ik las 3 gedichten voor op de radio. 
Ik vind dat nog altijd bijzonder, dat ik bij het ontbijt ineens in de huizen van mensen te horen ben. Het was een warm interview. Je kunt het nog terugluisteren. De laatste 10 minuten was ik in de uitzendig.  
Mooie afsluiting van Festival 150 jaar vooruit
23 Sep 2022
Afgelopen vrijdag, 23 september, was de afsluiting van Futurelab. We presenteerden op het festival 150 jaar vooruit dat op het eiland van Brienenoord is. Vandaag is de laatste dag. Ga kijken!
Het was een intense week, leerzaam en erg leuk. De groepen waren divers en bevlogen. Bovendien maakte ik een serie nieuwe gedichten. 
Groot Rotterdams Atelier Weekend
20 Sep 2022
Komend weekend doe ik weer mee met het Groot Rotterdams Atelier Weekend. Je bent van harte welkom in mijn voormalige directeurskamertje op de Hildegardisstraat 8! Tot daar! 
Futurelab 150 jaar vooruit
17 Sep 2022
Komende week ben ik te gast bij festival 150 jaar vooruit. Met dat festival wordt de 150ste verjaardag van de nieuwe waterweg gevierd. Een groep jonge mensen komt samen en gaat nadenken over de toekomst, in wat voor wereld willen wij over 150 jaar leven? Hoe gaat de toekomst eruitzien? Mijn opdracht is om de groepen waar nodig te begeleiden, en daarnaast een serie gedichten te maken. Ik ben heel benieuwd naar de komende week en heb er zin in. 
Recensie voor Vaste grond
16 Sep 2022
Meander, het internettijdschrift over poezie in Nederland, plaatste de eerste recensie van Vaste grond. Je leest het hier. De recensent ziet zijn aanvankelijke scepsis over de 'gewoonheid' van de taal in mijn gedichten veranderen in bewondering.

Quote

‘Vaste grond is gezien de thematiek die Bianca Boer op talloze verschillende wijzen uitwerkt in haar gedichten het lezen waard, ook al zijn ze traditioneel van vorm. (...) De directe beschrijvingen van de waarnemingen transformeren geregeld tot een opvallende metafoor, ook als ze doodgewone, alledaagse zaken behelzen die met eenvoudig woordgebruik gepresenteerd worden. Ook die poëzie bestaat en ‘nog altijd zien andere mensen dat’.’
Optreden Haus Nottbeck
07 Sep 2022
Op zondag 11 september lees ik samen met Ralf Thenior voor in de boomgaard van Haus Nottbeck, Oelde Duitsland. We zijn onderdeel van het literaire programma op de jaarlijkse boekenmarkt. 
Festival poëzie Lagogo
22 Aug 2022
Zondag 28 augustus treed ik op bij Poëzie Lagogo. Samen met Piet Janssen ga ik de boot in, de plas op. Daar op het water, dragen Piet en ik onze gedichten voor. Ik zal lezen uit Vaste grond dat over een week verschijnt. Het festival is gratis, reserveer hier je tickets.
Voordragen bij expositie Emmahuis
20 Aug 2022
Komende zondag, 21 augustus, opent de expositie van Emrys Huntington. Ze maakt prachtig werk waar ik een gedicht bij heb geschreven. Ik zal het bij de opening voorlezen. De opening is om 14:00 in het Emmahuis, Rotterdam. 
Kleinste Poesiefestival der Welt, Dortmund
01 Aug 2022
Net als vorig jaar mag ik optreden bij het Kleinste Poesiefestival der Welt in Dortmund. Man, daar verheug ik me op. Er zijn dichters uit verschillende landen, Tsjechie, Georgie, Nederland en Duitsland. Uit Nederland komen Tsead Bruinja, Heidi Kooren, en ik. Komende zaterdag, 6 augustus. Toll.
Stichting de Eenzame Uitvaart Rotterdam
10 Jul 2022
Vanaf begin juni is er hernieuwde steun vanuit de gemeente en de gemeentepolitiek voor het werk van Stichting de Eenzame Uitvaart Rotterdam. Ik ben nauw bij de stichting betrokken. Voor elke eenzame overledene in Rotterdam schrijft een dichter een gedicht. De dichter leest het gedicht voor bij de begrafenis. Afgelopen maand waren er drie eenzame uitvaarten. Drie maar liefst. Terwijl een aantal jaren terug, er gemiddeld vijf per jaar waren. eenzameuitvaartrotterdam.nl
Eerste schrijfweek in Italie een succes
19 May 2022
Van 7 t/m 13 mei was ik in Italie, waar ik een hele week lesgaf. Dat was heerlijk. Intense gesprekken en uitstekend verzorgd, fijne plek, goede tenten, heerlijk gegeten.
Volgend jaar gaan we weer! Van 13 t/m 20 mei 2023.
Opscheppen over de cursus laat ik mijn cursisten doen: 'De ideale combinatie: beter leren schrijven in een paradijselijke omgeving. Docent Bianca Boer is inspirerend en ervaren, ze schept een sfeer waarin iedereen zich vertrouwd voelt om zijn werk te delen en ze slaagt er ook in om je te laten ontdekken waar je kracht ligt, welke elementen je kunt ontwikkelen om betere verhalen te schrijven die anderen willen lezen.'
Het Liegend Konijn 2022/1
24 Jan 2022
In het jubileumnummer van Het Liegend Konijn, HLK 2022/1 verschijnen maar liefst zeven gedichten van mij. Ik ben zo trots als een konijn. 
Interview tijdschrift Vriendin
05 Jan 2022
Eind januari, in de poezieweek besteed tijdschrift Vriendin aandacht aan #instapoezie. Ik had een heel leuk interview daarover. Over zinnen en over wat je wel of niet post, over kunst en schrijven. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat!
Kleine kunst in de verkoop
01 Jan 2022
Dit jaar start ik met een nieuw project! Elke week verkoop ik een Kunstje. Een kaartje zoals je dat van me kent, met een tekening, wat draad of borduursteken en een zin. Dit hele jaar zet ik elke maandag een kaartje online vanaf 3 januari. Volg mijn Instagramaccount @biancaboer2 of mijn facebookpagina. Een kunstje kost €75,00.
TWEEDE DRUK
09 Jul 2020
Het is officieel, ik heb hem in mijn handen, de tweede druk van Draaidagen. Een mooi stel nieuwe quotes op het omslag en ook binnenin, om argeloze klanten in de boekhandel te overtuigen dat je dit boek moet lezen.
Maar verder is het net zo als de eerste druk.
Hoera

Draaidagen, tweede druk. Ik ben zo blij.
Shortlist Hebban Debuutprijs
18 Jun 2020
Draaidagen staat op de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2020! Samen met Viktor van Judith Fanto, Niemand zoals hij van Lucia van den Brink, Lichter dan ik van Dido Michielsen en Confettiregen van Splinter Chabot maakt Draaidagen kans op de Hebban Debuutprijs.  
Een lezersjury van 100 lezers las de vijftien boeken van de longlist en stelde daaruit de shortlist samen. Tussen nu en begin september buigt zich een jury van boekhandelaren over de shortlist. Ondertussen heb ik alle vier de boeken in huis gehaald, laat de zomer maar komen!
Recensie De Lage Landen
01 May 2020
In het eerste nummer van De Lage Landen (tot het vorige nummer Ons Erfdeel) staat een uitgebreide en lovende recensie van Draaidagen door Dirk Vandenberghe. 'Wat volgt is een schitterend duel tussen film, verbeelding en werkelijkheid, waarbij de grenzen steeds meer vervagen. Knap is hoe Boer voortdurend van perspectief wisselt, waardoor de lezer alert moet blijven en af en toe toch op het verkeerde been wordt gezet. Wat is echt? Wat is film? Wat is heden, wat is verleden?'  
De Groene
28 Aug 2019
Kees 't Hart schreef een lovende recensie over Draaidagen! Hij zet mijn boek tussen geweldige boeken en films die ik zelf heb gebruikt als inspriratie. Vervolgens zegt hij: 'Boer [...] bedacht een fraaie en indringende setting.' 
Hij besluit met deze woorden: 'Ik las deze roman met toenemende beklemming en met toenemende bewondering voor de ingenieuze opzet die dieper ingrijpt dan een abstract betoog over de fictionalisering van oorlogsmisdaden. Boer schreef een indrukwekkend boek over de verwerking van oorlog. Haar koele documentaire stijl stelde haar in staat de onderliggende emoties overtuigend op me over te brengen.'
Lees de recensie in de Groene Amsterdammer.
Bart Bezoekt Bianca Boer
10 Aug 2019
Afgelopen mei, 7 mei om precies te zijn, toen ik de nacht ervoor het manuscript van Draaidagen had ingeleverd bij Atlas Contact, kwam Bart Gielen op bezoek in mijn hok. Hij vroeg honderuit naar Draaidagen. Naar het proces, naar hoe het allemaal zo kwam. Het is een onderhoudend filmpje van 11:00 geworden. Ik ben er erg blij mee. Je ziet me rustig schommelen in mijn zelfgeverfde schommelstoel (een werkplek heeft een schommestoel nodig). En de planten in de vensterbank leven ook nog. Bekijk Bart Bezoekt Bianca Boer
Sigmund
19 Jun 2019

Bedankt Peter de Wit.
Wat een feest!
12 Jun 2019
Foto Fred Ernst
Lieve vrienden en familie, het was een geweldig feest in Cinerama bij de boekpresentatie van Draaidagen. Redacteur Marijn sprak mooi over het boek, de rij voor het signeren duurde langer dan bij de Efteling en de boeken waren uitverkocht aan het eind van de dag. Een beter feest had ik me niet kunnen wensen. Bedankt!
Vaste grond in Oostenrijk!
07 Apr 2019
In februari is mijn gedicht Vaste grond, (dat prachtig in de hal van het Sanders Building van de Erasumus Universiteit in Rotterdam hangt) in Duitsland in de bloemlezing All over Heimat verschenen. 
Het Oostenrijks online literair tijdschrift Mosaik heeft Vaste grond en de Duitse vertaling Fester Boden, nu ook gepubliceerd! De vertaling is van Matthias Engels.
Ouder nieuws, van vroeger
01 Mar 2007
Kijk hier voor al wat is beleefd.

01 Jan 1970