droedel
© Bianca Boer
Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van Bianca Boer worden gekopieerd, gedownload, verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enig andere manier.

Oud nieuws

Terug in het land
28 Dec 2009

Vanaf vandaag gewoon weer aan het werk, het was een mooie week. En geen sneeuw gezien.

Overmorgen
17 Dec 2009
Zaterdag vlieg ik naar Spanje. Voor de cursusweek bij La Colina. Het sneeuwt daar ook.
Presentatie 'Op zuid' in Donner
15 Dec 2009
Zaterdag 20 december is de presentatie van het boek 'Op zuid' in het theater in de kelder van boekhandel Donner. Ik heb het boek al in huis, het is erg mooi geworden. Tijdens de presentatie in Donner zal uitgebreid ingegaan worden op de inhoud van het boek. De middag begint om 14:00.
Nai Uitgevers
Vuurverhalen
05 Dec 2009

Zaterdagavond is het weer tijd voor Vuurverhalen in Rotterdam Delfshaven. In de tuinen van het Rotterdams Centrum voor Theater en die van Boekhandel de Balustrade staan 10 schrijvers rond vuren. Gluwein en kou, verhalen en vuur.
Ik zie u graag.

Kerst op een berg in Spanje
01 Dec 2009

Van 20-27 december geef ik een cursus creatief schrijven in Spanje. Boven op een berg.
Wil je een week lang intensief bezig zijn met schrijven en kerst vieren zoals je nog nooit deed, schrijf je dan nu in...
La Colina

Laatste week
23 Nov 2009

Nog een paar dagen, dan ga ik terug naar huis.
Ik heb veel gedaan en het heeft me goed gedaan.

Butterfly Hips in Portugal
16 Nov 2009

Vandaag 16 november, en overmorgen 18 november wordt Butterfly Hips gedansd in Portugal. Op drie van de Portugese eilanden zijn dansvoorstellingen van Pedro te zien waar Butterfly Hips onderdeel van uitmaakt. Ik duim vanuit Berlijn! Een klein stukje van de voorstelling vind je hier.

The day after
13 Nov 2009

De zaal zat vol!
En ondanks dat het geen grappig verhaal was,
lachten ze toch.
Aardige mensen, die Duitsers.
Echt, wat een avond...

Donderdagavond 12 november
11 Nov 2009

Morgenavond treed ik op bij de enthousiastelingen. 1000 woorden heb ik uitgekozen om te lezen. Mijn Duits klonk wat bokkig toen ik het vanochtend in een lege kamer oefende, maar na 3x werd het beter. Echt veel meer dan dit zal het niet worden.
O, en wat betreft het feest bij de Brandenburger Tor... griep en op de bank in een deken, dat was een dikke tegenvaller.

Chausse der Enthusiasten
06 Nov 2009
Berlijn is zo mooi (en koud) in de herfst! Ik ben hier lekker aan het werk. Het is heerlijk door niets en niemand afgeleid te worden. Volgende week treed ik op met mijn Duitse vertalingen bij de Chaussee der Enthusiasten... Chausse der Enthusiasten
Het enige waar je hier niet omheen kan is de muur, of om duidelijker te zijn, het vallen daarvan 20 jaar geleden. Rond de Brandenburger Tor is het koortsig en druk. Maandag, dan sta ik er tussen, tussen al die duizenden mensen. En dat zijn dan weer genoeg mensen voor een maand.
Overmorgen
29 Oct 2009

Nog twee nachtjes slapen
en ik zit in de trein
naar Berlijn

Optreden in Berlijn
15 Oct 2009

Ik ga de Duitse versie van mijn verhalen gelijk testen! Ik mag komen optreden in Berlijn. In de Kulturbrauerei is een wekelijks podium waar ik voor uitgenodigd ben. Dat is dan ongeveer zo:

Flügeltheorie
Sie tun es für dich. Tatsächlich tun sie das, was sie am besten können, für dich. Darum sorg ich dafür, dass es ihnen an nichts fehlt. Jeden Tag lasse ich sie fliegen, und sie kommen freiwillig zurück. Jeden Tag kratze ich ihren Schlag sauber, gebe ihnen zu fressen. Und einmal pro Woche dürfen sie ein Salzwasserbad nehmen. Sie brauchen Salz.

Schilferig = Schuppig
07 Oct 2009

3 van mijn verhalen zijn in het Duits vertaald! Dit is gedaan door een van de beste Duitse vertalers, Gregor Seferens. Ik moest ervan blozen, de eerste keer dat ik mijn eigen tekst in een andere taal las. Heel vertrouwd, die woorden, maar ook heel vreemd. Alsof ik stiekem naar iemand anders gluur... want zelf zou ik het nooit zo in het Duits kunnen zeggen. Het titelverhaal van mijn boek wordt dan:
Trost und der Duft von Kaffee.
Prachtig.

November in Berlijn
01 Oct 2009
Om in rust, regelmaat en mijn eigen rotzooi te kunnen schrijven ga ik een maand naar Berlijn. De stad waar ik 11 jaar geleden een semester aan de kunstacademie studeerde. 
Dichten a la carte
20 Sep 2009

Donderdag 24 september een nieuwe 'Dichten a la carte'.
Poezie tijdens een high tea. In de bibliotheek van Mijnsherenland.
Opgeven? Klik hier.

Mantelzorgdag
16 Sep 2009

Zaterdag 19 september is het Mantelzorgdag. Tijdens de festiviteiten in Oud Beijerland geef ik 3x een workshop gedichten schrijven.

Op zuid
10 Sep 2009

Het boek verschijnt in oktober, hier alvast meer informatie. k heb er het verhaal 'Vocht' voor geschreven. Op zuid

Voorbije vakantie
01 Sep 2009

Alles is weer gewoon, de luwte van de vakantie is over. Nieuwe zin om aan mijn boek te schrijven, om gedichten te maken, me vast te bijten in research.

Terri(s)tories op YouTube
11 Aug 2009
Herinnert u zich nog dat ik vorig jaar november samen met de choreograaf Pedro Goucha een moderne dans maakte? Ik vond een verkorte registratie van onze dans en van de twee andere dansen op YouTube. Die wil ik u niet onthouden. Kijk zelf hier.
In de emailloze dagen
03 Aug 2009

van komkommertijd
kijk ik verschrikt op als
ping-dong een bericht verklapt

los van alles in de wereld
hou ik vast aan verzinsels

Terug
27 Jul 2009
Ik ben terug in Rotterdam en een half boek opgeschoten. Ik sluit mij nu in huis op om het af te schrijven. Pas half augustus duik ik weer op.
Bianca Boer
19 Jul 2009
is nog immer schrijvende...
Ondergedoken
10 Jul 2009
Heerlijk!
Deadline gehaald
01 Jul 2009
Het verhaal over Rotterdam Zuid is af! Heerlijk gevoel om zo snel een verhaal te hebben geschreven en het beste is dat ik er blij mee ben. 
De komende maand trek ik me wat dieper land inwaarts terug om in alle rust door te kunnen schrijven aan mijn roman.
Verdwijnen
01 Jul 2009
Aankomende drie weken schrijf ik in het huis van familie van vrienden.
Top 10
24 Jun 2009

Voor wie het altijd al heeft willen weten: mijn boeken top 10 van dit moment. Kijk op www.boeken.blogo.nl.

Schoonheid
20 Jun 2009
Mooie dingen; de box met stemmen van dichters uit veertig jaar Poetry, de gedichten die uit of voor Poetry zijn ontstaan, de gezichten van dichters uit de hele wereld die over tijd zullen vervagen, terwijl sommige van hun zinnen me bij zullen blijven. Ik heb genoten! Volgend jaar weer.
Slotavond
19 Jun 2009

Vanmiddag om 16:00 worden de resultaten van het vertaalproject gepresenteerd, daar ga ik kijken. Vanavond het slotprogramma. Gisteravond bij de uitreiking van de Buddinghprijs geweest, en het internationale programma bekeken. Vooral de Wit-Russische dichteres vond ik heel bijzonder. En wat heeft meneer Rosen uit Nederland een mooie stem. 

Al dat moois!

Vertaald worden
18 Jun 2009

Gisteravond een heel boeiend programma gezien bij Poetry over het vertalen van gedichten en welke problemen je daarbij tegenkomt. Vragen als: moet je je als vertaler de brontekst toe-eigenen? Vertaal je letterlijk of eerder muzikaal? De leukste vraag kwam van de vertaler chinees: Moet je het gedicht begrijpen om het te kunnen vertalen? En daar gaf hij geen antwoord op...

Ondergedompeld in gedichten
17 Jun 2009

Gistermiddag werd Luke Davies in de foyer het hemd van het lijf gevraagd, en vanavond is er vanalles met vertalingen en poezie... En de hele tijd denk ik dingen als: meer! meer! meer!
Dat wordt afkicken volgende week, gelukkig duurt Poetry nog 3 dagen!

Write Now 2009
16 Jun 2009

Tijdens het finaleweekend van Write Now 2009 geef ik een workshop schrijven aan de finalisten. Het lijkt me een groot feest, ieder van hen heeft nu al veel gewonnen, als schrijvers zijn ze gelezen en als schrijvers worden ze behandeld. Zeker in het begin is het geweldig om lezers te hebben. Ik weet mijn verbazing daarover nog goed.
Iedereen kan nog stemmen voor de publieksprijs van Write Now. 

Poetry International
13 Jun 2009
Vanavond is de opening van de 40e editie van Poetry International. Mijn favoriete festival! Ik probeer aankomende week zo veel en zo lang mogelijk onder te duiken in de Rotterdamse schouwburg om geen dichter te missen.
Vanavond komt de koningin ook kijken!
Dichten a la carte (2)
05 Jun 2009
De uitgestelde workshop: 'Dichten a la carte' gaat door op 11 juni! Meer informatie hier.
Zuid
29 May 2009

Er viel geweldig leuke opdracht uit de lucht, zo in mijn mailbox. Daarom ben ik deze maand druk bezig met een kortverhaal over Rotterdam Zuid. Dat zal in de herfst in een boek komen. (daarover later meer)
Laat ik nou net, stiekem, erg veel zin hebben in een kortverhaal naast de roman. Komt dat even goed uit.

Wolken boven Berlijn en De voorlezer
15 May 2009

De beste boeken van de laatste paar weken...
(je zou bijna stoppen met zelf schrijven, zoveel schoons is er al in de wereld)
De voorlezer van Bernhard Schlink
Wolken boven Berlijn van Cloe Aridjis

Prikkels
29 Apr 2009

in mei blijf ik binnen
om
zo geconcentreerd als
aardbeienlimonadesiroop
zonder water
te schrijven...

Meer boeken
23 Apr 2009

Deze maand gelezen:
- Beminde van Toni Morisson
De raadselachtige zaken die naar voren komen in de eerste blz. komen tot leven in het hele boek. Je begrijpt na lezing precies hoe het zit met de wrok uit de eerste regel, met de overgebleven vrouwen in het huis en waarom. 

Dichten a la carte
20 Apr 2009

In de Hoeksche Waard geef ik donderdag een heerlijke workshop, tijdens een high tea in Mijnsherenland. Je leest het allemaal op deze site. Dichten a la carte

NB: Ik heb net gehoord dat de workshop uitgesteld wordt tot juni, er is nog volop tijd om te beslissen.

Toneelscenes
15 Apr 2009

Door het Rotterdams Centrum voor Theater zijn een aantal schrijvers gevraagd om elk twee scenes te schrijven voor een toneelstuk dat in het najaar op het programma staat. Ik mag ook twee scenes schrijven. Daar ben ik sinds een week druk mee bezig.
Ik ben nu al nieuwsgierig hoe het zal zijn als een speler mijn woorden moet onthouden; die zit er misschien wel langer mee in zijn hoofd dan ik.

Gratis workshop
07 Apr 2009
Op donderdag 9 april geef ik in de bibliotheek van Pijnacker-Nootdorp een gratis workshop. Het is voor aankomende schrijvers die '5 minutes of fame' willen winnen op het Nightwriterspodium van Rottepop.
Iedereen is welkom van 20:00-22:00 op de locatie Nootdorp.
De roman
01 Apr 2009
Druk aan het schrijven. Dat is wat saai, maar wel heel erg waar nieuws. Toch blijft het niet bijzonder om te melden. Goed, hopelijk snel flitsender nieuws. (Hoewel ik het zelf best naar mijn zin heb, ha, heerlijk, schrijven!)
Niewe boeken bij Bianca leest...
16 Mar 2009
Verse aanwas van citaten uit boeken die ik pas gelezen heb. Bianca leest
Boekenbal
11 Mar 2009
Vannacht heb ik niet -zoals anderen-, de vissen van het plafond getrokken, of het hert met een gewei van letters van zijn sokkel gewrikt. Noch heb ik kraaien van het vinketouw op de derde verdieping gejat, of de spinnen uit de stropdas van een der aanwezigen geslagen. Wel genoot ik vol overgave van mijn eerste Boekenbal.
Ik wil de man die de zwaan voor mij uit de lichtinstallatie wilde halen hierbij nog voor zijn moeite bedanken, tot een goed gesprek waren wij verder niet meer in staat. Volgend jaar beter. O en trouwens, er is niets waar van wat ze zeggen, het boekenbal is leuk!
'Volg mij'
10 Mar 2009
Zondag 8 maart was in Den Haag literair festival 'het Voorwoord'. De Crossing Border verhalen schrijvers kregen samen met de vertalers van de Chroniquers een boekje uitgereikt waarin onze stukken gebundeld zijn. 'Volg mij' heet het. Het was een ware reunie. En heel leuk om onze belevenissen nog eens met elkaar te bespreken. Het is een mooi boek geworden, met achterin de dvd met de dansen voor CaDance gemaakt.
Een alles-in-een-pakketje.
De Vak in Delft
10 Mar 2009
Vanaf 31 maart geef ik in Delft bij De Vak een cursus verhalen schrijven. Iedereen die interesse heeft kan zich bij De Vak inschrijven. Kijk hier
Het Voorwoord
13 Feb 2009

Op 8 maart 2009 is in Den Haag het literaire festival 'Het voorwoord'. Daar wordt het boek/tijdschrift wat gemaakt is van onze columns op Crossing Border uitgereikt. Ik ben erbij! Sterker nog, we zijn er allemaal bij, een heuse reunie. Jammer dat we dit keer niet in een hotel hoeven... Het Voorwoord

Gedichtendagworkshops
08 Feb 2009
Vorige week heb ik in de Hoekse Waard een aantal workshops gedichten schrijven gegeven.
Aan inwoners, kinderen, asielzoekers en ouderen. Het was een enerverende week waarvan de resultaten tot posters verwerkt zullen worden. Die komen in de Hoekse Waard te hangen.
In het Algemeen Dagblad stond een mooi stukje over het project. Beetje hulp mag best bij stoomcursus dichten.
Gedichtendag 2009
22 Jan 2009
Tijdens landelijke gedichtendag op donderdag 29 januari is er in Rotterdam een Gedichtentoer door de stad.
Samen met nog vier andere dichters lees ik in Rotterdam op locatie gedichten voor. Erg leuk vind ik dat, het is al zo lang geleden dat mijn gedichten gevraagd werden, dat het bijna voelt als nieuw. We starten om 14:00 in de kelder van boekhandel Donner en eindigen om 16:00 in de bibliotheek. Daar is aansluitend een open podium voor iedereen die mee wil doen.
Dust nr#0
18 Jan 2009
Woensdag 21 januari wordt het nulnummer van het nieuwe groningse tijdschrift Dust gelanceerd. Ik mocht er een kort verhaal voor schrijven.
(Dust=wat doe je? in het Gronings) Dust.nl
1 Januari
01 Jan 2009
Iedereen veel geluk en plezier in 2009!