droedel
© Bianca Boer
Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van Bianca Boer worden gekopieerd, gedownload, verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enig andere manier.

Oud nieuws

Erik Menkveld
25 Nov 2014
Zondagavond, 30 november is in Perdu een avond ter ere van de veel te jong gestorven dichter Erik Menkveld. De bewonderaar bewonderd.
Erik was mijn leraar, ik had tien jaar geleden les van hem op de Schrijversvakschool, en hij liet me kennismaken met poëzie waar ik me bij op mijn gemak voelde en nog steeds voel. Dat heeft me heel erg geholpen bij het zoeken naar mijn eigen stem. 
Vele dichters dragen deze avond als eerbetoon aan Erik hun favoriete Menkveld-gedicht voor, ik vind het een eer dat ik een van hen mag zijn. Ik hoop u te zien.
Mooie recensie voor Katharina Bauer
23 Nov 2014
Katharina Bauer krijgt een prachtige recensie op de site van Haus Nottbeck. Het literatur museum in Oelde.
LesArt.Festival 2014
03 Nov 2014
Nog drie dagen en dan barst het festival los... Hier vind je de flyer. Daniel Dee en ik gaan naar Dortmund om voor te lezen uit onze poezie en de brieven die we elkaar nog steeds schrijven.
Cursussen
19 Oct 2014
Het cursusseizoen is in volle gang. Dit seizoen geef ik 4 cursussen. Te weten: Verhalen schrijven 2, Verhalen schrijven 3, Creatief schrijven en Levensverhalen schrijven. 4 heel verschillende cursussen en ook heel verschillende groepen; een klein beginnersgroepje vol met prachtige levensverhalen, een enthousiast stel dat elkaar eigenlijk heel graag van alles wil vertellen en die ik aanspoor tot schrijven, een grote verhalen 2 groep met ambitie en talent, en een erg geconcentreerde verhalen 3 groep waar het op niveau praten is.
Dortmund
06 Oct 2014
De opening van het LesArt.festival in Dortmund is een avond vol poezie en brieven. Daniel Dee en ik reizen volgende maand af naar Dortmund! Alle info hier.
Recensie in Duitsland
02 Oct 2014
Prachtige recensie verschenen in Band 13 der Literaturkommission Westfalen in Duitsland over het Afspraken/Verabredungen project!
Lees de hele recensie over Afspraken/Verabredungen hier.
En lees de recensie over Verabredungen/Afspraken hier.

Quote

'Mit sicherem Gespür für Poesie kommen die Gedichte von Bianca Boer, die 1976 in Groningen geboren wurde und in Rotterdam lebt, sanft und verhalten daher, verschwiegen, aber nicht schweigsam.'
'Met een scherp gevoel voor poezie komen de gedichten van Bianca Boer, die in 1976 in Groningen geboren werd en in Rotterdam woont, zacht en gedragen over, geheimzinnig maar niet onhoorbaar.' (BB)
Feest!
01 Oct 2014

Illustratie Aleks Deurloo

Het thema van deze kinderboekenweek is Feest!
Boekieboekie maakte een verjaardagskalender om het te vieren. 12 boekenhelden in een verjaardagsgedicht. December is de maand voor Pinokkio. Je leest mijn gedicht voor Pinokkio hier.
Brieven
20 Sep 2014
Voor een nieuwe Duitse samenwerking schrijven Ellen Widmaier, Katharina Bauer en ik elkaar brieven. Die gaan over NL-D. Hoe staat het er tegenwoordig voor met de geschiedenis? Zijn wij nog altijd slachtoffers, en zij daders? En hoe zit het met schaamte? Schamen zij zich, schaam ik mij? Grote thema's die ons schrijversschap raken. Ik hou u op de hoogte.
Scenes van een boek #1
04 Sep 2014


Ik werk offline. De hele roman ligt uitgelegd op de vloer. Maritta Versnel filmde het proces.
Soundscape van 'In de beek'
26 Aug 2014


Arjen en ik maakten nog een soudscape samen. Van het gedicht In de beek (1:45 min). De illustratie is van Collin van der Sluijs.
Terug van de berg
19 Aug 2014
Afgelopen week gaf ik bij La Colina de cursus Creatief Schrijven. Elke dag deden we iets anders, poezie, columns, proza, theater. Heel boeiend en leuk om te zien hoe snel het proces bij de cursisten verloopt als je intensief met ze werkt. Een heerlijk week, bedankt cursisten!
Soundscape van 'Straat'
14 Jul 2014


Arjen Heijboer maakte van mijn gedicht 'Straat' een soundscape. We liepen door de straat met de recorder in de hand. Het is verbluffend om te merken hoe nieuw je eigen straat wordt als je alleen maar let op alle geluiden.
Naar de soundscape kun je luisteren als je op de foto hierboven klikt (3:38 min). Lekker die regen op onze paraplu.

Alle columns verzameld
11 Jul 2014
12 columns schreef ik voor Wij Rotterdam, het ouderenplatform van Rotterdam. Ze staan op de site van Wij-Rotterdam, en vanaf nu ook op mijn eigen site.
Column voor Wij Rotterdam
30 Jun 2014
Mijn nieuwe column voor Wij Rotterdam kun je hier lezen. Het is al weer de een na laatste.
Europese Literatuurprijs 2014
26 Jun 2014
'De preek over de val van Rome' heeft de Euopese Literatuurprijs 2014 gewonnen!
Jérôme Ferrari van harte gefeliciteerd. Het boek is prachtig vertaald door Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos, Jan Pieter en Reintje van harte gefeliciteerd.


Hier vertelt Jan Pieter over het vertalen van het winnende boek bij boekhandel v/h van Gennep. (foto Arie Kers)
Europese Literatuurprijs
Creatief schrijven in Spanje
17 Jun 2014

Van 9-16 augustus ben ik weer in Spanje!
Bij La Colina geef ik dit jaar de cursus Creatief Schrijven.
Een heerlijk vooruitzicht: een week lang schrijven in de zon, elke avond samen buiten eten, Eef en Frans weer zien en van hun kookkunsten genieten.
Ik hoor de sprinkhanen al...
2 Liedjes over Pinokkio en Pietje Bell
14 Jun 2014
*Oorwurmgevaar!*
Arjen Heijboer heeft van 2 van mijn kindergedichten een liedje gemaakt:
(klik op het plaatje om het liedje te openen in soundcloud)

Verlanglijst

Verlanglijst gaat over Pinokkio, die van alles wil voor zijn verjaardag, maar zich dan realiseert dat houten poppen niet jarig worden.


Pietje Bell de grijze

Pietje Bell gaat over de vlegel Pietje Bell, in het liedje is Pietje een oud Rotterdams baasje met nog altijd de zelfde kwajongensstreken.

Open Rotterdam
02 Jun 2014
Op Open Rotterdam morgen een item over de poezieavond: A view with a room. Samen met Eric Dulleart word ik geinterviewd over de poezieavond.
A view with a room
01 Jun 2014
Dinsdag 3 juni bent u van harte uitgenodigd voor een poëzieavond in de Tarwewijk in Rotterdam, waarin u vanuit een ongebruikelijke locatie de stad, gevat in woorden, kunt ontdekken. Met optredens van:Daniel Dee (stadsdichter), Bianca Boer, Marc Boninsegna, Nanda Akkerman (singer- songwriter), Roni Margulies en anderen. Entree gratis. Dordtselaan 19, Rotterdam, het begint om 20:00. A view with a room
Gelukspunt #31
20 May 2014
Het wordt druk bij Gelukspunt #31, want hoewel ik niet op de plattegrond sta, lees ik wel op zondag 25 mei om 15:00 een nieuw ongepubliceerd verhaal bij gelukspunt #31, het Lislokaal. En dat is op de Bergselaan 126a, in Rotterdam. Lees alles over de geluksroute hier. (ze schenken er trouwens heerlijke koffie, de dames Peet en Petra...)
Optredens in mei
24 Apr 2014
Op 10 mei is Woordnacht, het nieuwe literaire festival in Rotterdam. Daar lees ik poezie voor.
Op 4 mei kun je naar een verhaal van mij luisteren, in Groos.
Vertalersgeluk bij v/h Van Gennep
19 Apr 2014

Afgelopen donderdag 17 april waren de vertalers, Gerda Meijerink, Pietha de Voogd en Jan Pieter van der Sterre in Boekhandel v/h van Gennep. De boekhandel zat vol. Achter de tafel ontstond een levendig gesprek over het vak van vertalen, daarbij werden mooie anekdotes verteld.


v.l.n.r: Bianca, Jan Pieter, Pietha en Gerda

Vertalersgeluk
Pietha, die samen met Mieke Geuzebroek 'Het menselijk lichaam' van Paolo Giordano vertaalde, sprak over de uitdaging van het vertalen van de verschillende stemmen in dit boek. Allemaal mannen die in het leger zitten, een jargon dat je je voor het vertalen eigen moet maken.
Gerda, die 'F' van Daniel Kehlmann vertaalde, vertelde over hoe ze niet, wat gebruikelijk is, het uiteindelijke manuscript vertaalde, maar van Kehlmann tijdens het schrijven al versies kreeg opgestuurd, en zo als het ware in zijn hoofd kon kijken. (Nou, nou, een man met een baard is wel een beetje cliche, hier, Kehlmann, dacht ze dan. En de volgende versie vond Kehlmann dat zelf kennelijk ook, en was de baard verdwenen)
Jan Pieter, die samen met zijn vrouw Reintje Ghoos 'De preek over de val van Rome' van Jérôme Ferrari vertaalde, keek zelf een beetje trots toen hij vertelde over dat zijn boek (zo voelt dat voor een vertaler dus, alsof het een beetje van jezelf wordt) in Frankrijk de Prix Concourt 2012 won.


Foto: Arie Kers

Tirade 454 barstensvol liefde
17 Apr 2014
Het nieuwe nummer van Tirade is er een vol nieuwe liefdespoezie. Het verschijnt 9 mei. Er staat ook een vers van mijn hand in. Vraag me over liefde te schrijven en ik schrijf over kunst. Sja. Zo gaat dat. Als het nummer verschijnt kunt u mijn gedicht hier lezen.
BoekieBoekie bij de drukker
16 Apr 2014
De nieuwste BoekieBoekie ligt bij de drukker, bijna, bijna op uw mat, lieve mensen... En dan mag hij voor eeuwig aan de deur van uw wc als het aan mij ligt. Want het is weer een prachtig nummer geworden.
Vertalersgeluk
23 Mar 2014
Op donderdag 17 april doet de Vertalersgeluk-tournee Rotterdam aan. Drie genomineerde vertalers voor de  Europese Literatuurprijs komen in Boekhandel v/h Van Gennep om te vertellen over hun werk. Longlist van de genomineerde schrijvers en vertalers staat in dit artikel. Ondergetekende leidt de avond in Rotterdam.
Woordnacht
15 Mar 2014
Op 10 mei een gloednieuw literair gebeuren in Rotterdam: Woordnacht. Met 90 Auteurs op 30 locaties in de stad. Deze nacht slaap ik niet. Tickets en veel meer informatie hier.
HausBlog Nottbeck
12 Mar 2014
Op de site van het literaturmuseum in Oelde staat ook een stuk over de 'Lesereise' van de Duitse dichters naar Amsterdam en Rotterdam. Lees het hier.
Duits artikel 'Lesereise'
07 Mar 2014
Een mooi artikel van de 'Lesereise' van de Duitse dichters die afgelopen maand in Amsterdam en Rotterdam waren. Lees het hier. Op mijn eigen site vindt u het hier.
Column
04 Mar 2014
Een nieuwe column voor Wij-Rotterdam, over mezelf, later als ik groot ben. Lees de column hier.
Meer? Lees de eerdere columns hier.
De roman roept
27 Feb 2014
Stil nu. Er wordt geschreven. Het krijgt vorm, vindt zijn toon.
De film van Gebroken Duits
19 Feb 2014

Maritta Versnel maakte deze mooie registratie.

Alles over Gebroken Duits vind je hier.

Verabredungen/afspraken
07 Feb 2014
In het Goethe Instituut was op 4 februari de presentatie van de bundel Verabredungen/afspraken. Een statige avond met veel poezie, en een mooie borrel na afloop.


Ellen Widmaier en Menno Wigman

Thomas Kade en Els Moors
Nagenieten
04 Feb 2014
Het publiek luisterde aandachtig. De avond zat vol taal en mooie woorden. De dichters, de muziek, de gesprekken, alles paste. Ik heb genoten.
De foto's zijn van Monique Scuric.
Gebroken Duits op Radio Rijnmond
01 Feb 2014
Gisteravond waren Daniel Dee en ik te gast bij Erik Post in het programma Rijnmond staat Stil van 18:00-19:00. Praten over taal, hoe heerlijk. Luister het hele uur hier.
De Duitse dichters in Nederland
27 Jan 2014
Op 3 februari treden de Duitse dichters samen met de Nederlands/Vlaamse op bij Gebroken Duits, in Rotterdam. Een avond vol vertalen en vertaalde poezie.
Alle informatie over 3 februari leest u hier.
Op 4 februari verplaatst de karavaan zich naar Amsterdam, daar wordt de bundel officieel gepresenteerd.
Alle informatie over 4 februari leest u hier.
Rijnmond staat Stil
24 Jan 2014
Op vrijdag 31 januari van 18:00-19:00 zijn stadsdichter Daniel Dee en ik een uur lang live op Radio Rijnmond om u alles te vertellen over Gebroken Duits.
Verse column
20 Jan 2014
Een nieuwe column voor Wij-Rotterdam, over Wil, mijn oude yogadocent. Oud in alle opzichten.
Lees de column hier.
Meer? Lees de eerdere columns hier.
Presentatie Verabredungen/Afspraken
17 Jan 2014
De Duitse, Nederlandse en Vlaamse dichters van 'Dichters vertalen dichters' komen op 3 februari naar Rotterdam, en op 4 februari zijn we in Amsterdam. De bundel Verabredugen/Afspraken wordt daar gepresenteerd. Bij het Goethe Instituut. Om 20:00.
De boerderij van politiek
16 Jan 2014
Zondag 26 januari wordt de bundel: De boerderij van politiek van Reinier van Mourik gepresenteerd in Galerie Kralingen. Bundelpresentaties zijn zo feestelijk! Ik mag ook komen voorlezen.
Polderpoezie in Brielle
14 Jan 2014
Op zondag 26 januari lees ik voor bij Poldepoezie in Brielle. Ik beloof u ook nieuw werk. Helemaal knisperend vers.
Gebroken Duits
02 Jan 2014
De Duitse dichters komen!
Over een maand, op 3 februari, komen ze naar Rotterdam. Ik organiseer: Gebroken Duits, een avond die in het teken staat van vertalen en de vertalingen van hun gedichten.
In 2012 startte het project Dichter Uebersetzen Dichter (dichters vertalen dichters).
Menno Wigman, Tsead Bruinja, Els Moors en ik werden uitgenodigd om poezie van Ellen Widmaier, Ralf Thenior, Thomas Kade, en Katharina Bauer te vertalen, en vice versa.
De bundel Afspraken/Verabredungen met de Duitse vertalingen van onze poezie, werd in Duitsland uitgegeven.
Nu is het de beurt aan de bundel Verabredungen/Afspraken waarin de Nederlandse vertalingen van hun poezie te lezen is.
Kom op 3 februari om 20:15 naar Studio De Bakkerij aan de Bergweg 283 in Rotterdam.

Alles over Gebroken Duits lees je hier.
Gelukkig 2014
01 Jan 2014
...
01 Jan 2014
Er is nog geen oud nieuws uit 2014.