droedel
© Bianca Boer
Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van Bianca Boer worden gekopieerd, gedownload, verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enig andere manier.

Oud nieuws

Op youtube 1.000 dichters
10 Oct 2023
Wil je me zien lezen bij de 1.000 dichterstour in Donner, klik dan op de link. 
1.000 dichterstour ILFU
05 Oct 2023
Morgen, 6 oktober om 16:30 lees ik voor in boekhandel Donner bij de 1000 dichters tour van ILFU. Er lezen veel dichters voor die ik ken. Heel leuk.
de Eenzame Uitvaart Rotterdam
06 Sep 2023
De afgelopen week kwamen er drie eenzame uitvaarten binnen, ik weet niet waarom het zo druk is. Is het het weer? Ik vind het zorgelijk, gelukkig gaan ze niet alleen. Vorige weerk schreef ik een gedicht voor dhr. Janssen
Finissage expositie
27 Aug 2023
Wat ga ik het missen om heen en weer te fietsen naar Bosch & de Jong boekverkopers op Katendrecht om nieuwe kleine werkjes te bregen. De afgelopen twee maanden hingen mijn schapen en kippen daar aan de muur. 
Komende zondag, 3 september is de laatste dag van de expositie. Je bent van harte uitgenodigd om het glas met me te heffen in de boekhandel van 16:00-17:30. Daarna gaan alle werkjes mee terug naar huis. 
Expositie Tussenmuur
01 Jul 2023
Bij Bosch & de Jong Boekverkopers op Katendrecht, in Rotterdam hangt vanaf vandaag mijn beeldend werk op de tussenmuur. Ik maakte nieuw werk voor deze expositie. Veel schapen, kleine aquarellen en alles met tekst en helemaal zelfgemaakt, tot de lijstjes aan toe. Van 1 juli tot 31 augustus hangt het te stralen in de leukste kleine boekwinkel die ik ken. 
Raamwerk ll op het Noordereiland
20 Jun 2023
Raamwerk ll waarin 20 kunstenaars zijn gekoppeld aan 20 dichters, om de ramen van het ateliercomplex Noordereiland Studio's van nieuwe kunst te voorzien, opent zondag 26 juni. Van 13:00-18:00 zijn er optredens van de dichters, er zijn rondleidingen door de kunstenaars, en het werk hangt. Ik werkte samen met kunstenares Inez Odijk, ons werk gaat over generaties en verbinding. Ik borduurde mijn gedicht op haar houtsnedes op stof.  
Festival Proef de plantage
19 Jun 2023
In het oudste park van Schiedam is dit weekend, 25-26 juni het festival: Proef de plantage. Op zaterdag 25 juni treed ik ook op, op het kleinkunstpodium van 14:45-15:15. Een kort verhaal en poezie voorlezen onder de bomen. Ik kijk er naar uit. 
Podcastgast
03 May 2023
Over schrijven praten vind ik heerlijk. En in een podcast uitgenodigd worden ook. Ik was te gast in aflevering zevenenveertig van de Rotterdamse School en aanverwante zaken. Een fijn gesprek over poezie, lesgeven en eierballen. Luister hier de aflevering terug. 
'Een middag over literatuur en mantelzorg'
24 Apr 2023
Boekhandel Donner, v.l.n.r. Bianca Boer, Annemarie Haverkamp en Marlies Kieft.
v.l.n.r. Bianca Boer, Annemarie Haverkamp en Marlies Kieft
 
Op 23 april 2023 organiseerde ik de literaire mantelzorgmiddag: 'Een middag over literatuur en mantelzorg' in het theater van boekhandel Donner. Het werd een warme, liefdevolle middag. Ik interviewde Annemarie Haverkamp en Marlies Kieft over hun werk. Nabijheid, zorgen voor elkaar en via literatuur woorden geven aan ziekte en verdriet. 
Marieke Snijders, Petra Appelman en Monique De Adelhart Toorop zongen twee gedichten uit Vaste grond. Die door Monique driestemmig op muziek zijn gezet. 
Op ieders stoel lag een vel met boekentips van de drie auteurs. Voor iedereen die ook nieuwsgierig is, hier lees je de boekentips.

De middag werd mogelijk gemaakt door boekhandel Donner, en door een financiele bijdrage van de Gemeente Rotterdam 
Kom naar Donner
15 Apr 2023
Op 23 april organiseer ik in boekhandel Donner: Een middag over literatuur en mantelzorg. Daarvoor nodig ik schrijfsters Annemarie Haverkamp en Marlies Kieft uit om te komen praten over mantelzorg in hun werk en hun leven. Een muzikale bijdrage aan de middag leveren Marieke Snijders, Petra Appelman en Monique De Adelhart Toorop. Zij zingen twee van Bianca’s gedichten, die door Monique driestemmig op muziek zijn gezet. Annemarie, Marlies en Bianca lezen tevens voor uit hun werk. 
Een middag over literatuur en mantelzorg
13 Apr 2023
Zondag 23 april organiseer ik van 15-17 uur een middag in Donner. 
Toen de dementie van mijn moeder begon, deed ik wat ik al heel mijn leven doe: lezen en schrijven. Ik googlede niet de prognose maar zocht soortgelijke verhalen van anderen. Verhalen over het hebben van een ziek kind of een partner die stervende is. Daarnaast schreef ik poezie. Ik zocht naar woorden.   
Voor deze middag heb ik twee andere schrijvers uitgenodigd die op hun eigen manier in hun werk schrijven over mantelzorg: Annelies Haverkamp en Marlies Kieft.
Met hen ga ik in gesprek over hun werk maar ook over de vraag wat daarover schrijven doet in hun leven.
Nominatie J.C. Bloem Po√ęzieprijs
23 Mar 2023
Vaste grond is genomineerd voor de J.C. Bloem Poëzieprijs! Vandaag kwam het nieuws naar buiten. 
De andere genomineerden zijn: Anne Broeksma met haar bundel Vesper, Iduna Paalman met Bewijs van bewaring en Arno van Vlierberghe met Ex daemon.
‘De naar Bloem genoemde prijs gaat (elke twee jaar) naar een veelbelovende Nederlandstalige dichter, en naar zijn of haar tweede dichtbundel. Het is vooral de continuïteit van het dichterlijk talent die hiermee wordt aangemoedigd.’ 
7 mei 2023 wordt bekend gemaakt wie heeft gewonnen.
de Eenzame Uitvaart 31 in Rotterdam
02 Feb 2023
Halverwege januari stierf aan de rand van het Kralingse bos een Poolse man in het tentje waarin hij woonde. Hij werd maar 32. Hij is eergisteren eenzaam begraven en daarom schreef ik voor hem een gedicht. Omdat hij heel even landelijk nieuws was, was Rijnmond bij de begrafenis. 
Lees het verslag en het gedicht op de website van eenzame uitvaart Rotterdam
Radio 4, Muziekfabriek
01 Feb 2023
Op Radio 4 werd in de Muziekfabriek het gedicht 'Stilte is een gaatje in geluid' uit Vaste grond, voorgelezen in het kader van de poezieweek. 
Het woordenrijk, Den Haag FM
29 Jan 2023
In het Woordenrijk, op Den Haag FM, werd het titelgedicht 'Vaste grond' voorgelezen, uit Vaste grond. Ook besprak Edith de Gilde kort mijn bundel. 
Eenzame uitvaart
06 Jan 2023
Vanochtend in alle vroegte was de eerste eenzame uitvaart van 2023. Ik had gehoopt dat het nog even op zich zou laten wachten, deze eerste. Rust zacht, meneer van den Berg. Alle verslagen van eerdere uitvaarten vind je op de website van de eenzame uitvaart, Rotterdam.