droedel
© Bianca Boer
Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van Bianca Boer worden gekopieerd, gedownload, verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enig andere manier.

Oud nieuws

Verleiding in Club Classique
10 Dec 2012
Op zondag 16 december is er een verleidelijke avond in Club 8/Club Classique, in Amsterdam. Het belooft een mooie avond te worden. Ik trek weinig aan en kom voorlezen...
Tsjechov&co
06 Dec 2012
Dinsdagavond vanaf 20:00 is er een jubileum bij 'De nieuwe Tsjechov', het prozapodium van Rotterdam waar aspirantschrijvers voor kunnen lezen.
Voor deze feestelijke avond zijn er 5 ex-aspiranten uitgenodigd, die komen voorlezen en vertellen over hun werk. Pim Wiersinga, Rick van Leeuwen, Elfie Tromp, Derek Otte en ondergetekende. Hier vind je meer info.
Naar huis
28 Nov 2012

Hier is het boek 220W te bestellen.
Daarin staan de mooiste zeer korte verhalen (ZKV's). Een selectie uit de inzendingen voor de A.L. Snijdersprijs 2012. Mijn verhaal 'Naar huis' staat er ook in.
Lees 'Naar huis' ook hier.

3e aflevering in Postkast vs waarheid
23 Nov 2012
Alweer de derde aflevering vanavond in Rijnmond staat Stil.
Joke Ligterink die het verhaal Modderwolken schreef naar aanleiding van een van Erik Post's Postkasts.
Luister het hier.
Optredens
17 Nov 2012

Komende maand heb ik 3 optredens:
Morgen, 18 november, lees ik voor in cafe de Hommel in Vlaardingen, bij het podium Binnenstebuiten.
Op 11 december ben ik samen met Pim Wiersinga te gast bij Tsjechov & Co in Rotterdam en op 16 december mag ik voorlezen in club Classique, in Amsterdam.
tzt meer informatie...

A.L. Snijdersprijs 2012
16 Nov 2012

Mijn verhaal 'Naar huis' van 220 woorden staat op de longlist van de A.L. Snijdersprijs.
Het komt in ieder geval in het boek 220w, dat van de beste inzendingen wordt gemaakt.

En weer uitpakken...
11 Nov 2012
Het was heerlijk. Fijne dichters, goede gesprekken, leuke optredens. Nu thuiskomen.
Hup
07 Nov 2012
Koffers pakken!
Oberhausen en Dortmund
01 Nov 2012

Afgelopen augustus was het Poets translate poets vertaalweekend in Haus Nottbeck, Oelde. Daar vertaalden de Duitse dichters: Ralf Thenior, Ellen Widmaier, Thomas Kade en Katharina Bauer, werk van Tsead Bruinja, Els Moors, Menno Wigman en van mij. Wij vertaalden ook hun werk naar het Nederlands.

Het boek dat daarvan gemaakt is, wordt volgende week gepresenteerd. We treden op 7 novemer in Oberhausen en op 9 november in Dortmund op.

2e aflevering RsS
23 Oct 2012

Vorige maand was de start van een nieuwe reeks op Radio Rijnmond. Mijn verhaal 'Averechts' was een reactie op een Postkast van Erik Post.
In deze 2e aflevering reageert Daniel Dee met een verhaal. Luister het hier.

Russische vertaling
20 Oct 2012
Een Russische bundel met Rotterdamse verhalen. Daarvoor wordt mijn verhaal 'Vleugeltheorie' in het Russisch vertaald. Vet!
Nieuw kinderverhaal online
10 Oct 2012

In de nieuwste BoekieBoekie, nr 87, het kinderboekenweeknummer, staat mijn nieuwste verhaal: Zoek.
Het verhaal is prachtig geillustreerd, dus ik raad iedereen met kinderen van 7-13 die graag lezen aan om hem te bestellen. Als je graag het verhaal wilt lezen omdat je niet kunt wachten, dat kan hier.

Oma's bedankt!
04 Oct 2012
Het was het leukste optreden van het jaar, gister bij Granny's Finest. Jullie hebben gelachen, en gegrinnikt, en ik heb geen 'averechts' boekje meer over... Heel erg bedankt!
(Ook u, burgemeester, voor het aansnijden van de taart, en Jip en Niek, en de designers en de catering, wat een feest)
Cursussen bij de SKVR
02 Oct 2012
Het nieuwe cursusseizoen is weer begonnen. Bij de SKVR starten volgende week 2 cursussen waar we elkaar tegen kunnen komen. Elke twee weken, op de donderdagavond geef ik de cursus Levensverhalen, daar is nog plek voor een paar mensen. Eveneens elke twee weken geef ik op de maandagavond de cursus: Verhalen voor beginners. Die cursus zit helemaal vol.
Uitdeeluitgave
29 Sep 2012
Ik ga ze gewoon weggeven, mijn verhalen! Ik heb kleine boekjes laten maken door Wendy Panders.
Wil je er ook een? Kom dan vanaf 14:00 naar de collectieopening van Granny's Finest, aan de Karel Doormanstraat, aanstaande vrijdag. Daar deel ik ze uit.
Nieuwe Granny's Finest collectie
24 Sep 2012

Het is zo'n liefdevol idee: oude mensen die fantastisch kunnen breien (maar ouderwetse vestjes maken) dingen van nu laten maken. Elke week een middagje samen breien. Sjaals en mutsen, en heerlijke grote, zachte collen, bedacht door hippe modeontwerpers. Alles wat er gebreid wordt, wordt verkocht in de winkel aan de Karel Doornanstraat. En van wat dat opbrengt, daarvan worden de oma's in het zonnetje gezet. Dat idee is Granny's finest.
Granny's Finest bestaat een jaar, en 5 oktober (op nationale ouderendag) wordt de nieuwe collectie gepresenteerd.
De burgemeester komt, en de oma's ook natuurlijk. Het belooft een feest te worden. Ik mag die dag mijn verhaal vol breiende dames voorlezen. Ik heb er nu al zin in.

Rijnmond Staat Stil uitzending van 14-09-2012
22 Sep 2012

Luister hier naar de uitzending van Rijnmond Staat Stil, 14-9-2012

Op de radio: Rijnmond staat stil
03 Sep 2012
Op vrijdag 14 september van 18:00-19:00 praat ik live in Rijnmond Staat Stil met Erik Post over verhalen schrijven en verhalen vertellen. Erik Post maakt radiodocumentaires over gewone mensen met een bijzonder verhaal. Luister een Postkast uit de uitgebreide verzameling hier.
Ik lees in de uitzending van 14 september onder andere een verhaal dat ik speciaal geschreven heb bij een van Eriks Postkasts.

Uiteraard komt ook mijn cursus 'levensverhalen schrijven' bij de SKVR ter sprake. Daarvoor kun je je nog inschrijven. Doe dat hier.
Delftse Dag van het Schrijven
01 Sep 2012

Op zaterdag 9 september is er de Delftse Dag van het Schrijven bij de Vak in Delft. Er zijn gratis workshops, lezingen en 's avonds is er een schrijversdiner waar Ted van Lieshout optreedt.
Ik geef een workshop en een lezing, u bent van harte uitgenodigd!

Een column (NL) en een blog (DUI) over vertalen
30 Aug 2012
Voor Duistlandweb schreef ik een column over het vertaalweekend in Haus Nottbeck, Oelde. Column (NL)
Op het blog van het museum voor Westfalische literatur staat ook een stuk over hetzelfde weekend. Blog (DUI)
In de Duitse krant
27 Aug 2012
In Die Glocke staat een stuk over het vertaalweekend in Oelde. Hier
Alle andere info over het project 'Poets translate poets' en de vertalingen vind je hier.
Kinderverhalen
10 Aug 2012

Voor iedereen die het aan me gevraagd heeft... Mijn kinderverhalen staan online.
En beloof me, als je ze mooi vindt, neem een abonnement! In BoekieBoekie staan ze er nog veel mooier bij, prachtig geillustreerd! (En niet onbelangrijk, het tijdschrift ruikt zo lekker als je het uitpakt.) BoekieBoekie komt 4x per jaar uit en kost nog geen veertig euro.

Roter Faden Lyrik i.s.m. Wintertuin
07 Aug 2012
Het vertaalweekend in Duitsland is volgende week. Lees hier de aankondiging.
Op de berg
26 Jul 2012
Op de berg is het warm, schrijven de cursisten mooie stukken, (ik vertaal hier in de vrije uren mijn poezie voor het weekend in Duitsland) We drinken wijn, en verbazen ons over de verdwenen waterval.
Je kunt je nog inschrijven voor de cursussen van de andere docenten in de volgende twee weken! Er zijn nog een paar plekken... La Colina
Vertaalweekend in Duitsland
13 Jul 2012
Eind augustus ben ik in Duitsland. Samen met nog drie dichters ben ik uitgenodigd om deel te nemen aan een vertaalweekend.
4 Duitse en 4 Nederlandse dichters vertalen 15 gedichten van elkaar. Wintertuin geeft de Nederlandse vertalingen uit van de Duitse dichters, Roter Faden Lyrik geeft de Duitse vertalingen van de Nederlandse dichters uit.
Een heel weekendlang prutsen aan woorden, zinnen omgooien en kommaneuken...
Ik heb er nu al zin in!
Schrijven op de berg
23 Jun 2012

Zoek je deze vakantie een combinatie tussen uitrusten en iets moois maken? Kijk dan op de site van La Colina. De hele zomer lang zijn er creatieve cursussen van 1 week.
Theatermaken, zingen, beeldhouwen, schilderen, filmen en schrijven.
En schrijven... dat geef ik. Van 21-28 juli.
Fijne mensen, lekker eten, fantastische plek, en mooie verhalen, het is er allemaal. La Colina

Route du Nord
18 Jun 2012

Zaterdag 23 juni ben ik een van de 'Pop up dichters' die in Rotterdam Noord gedichten lezen bij het festival Route du Nord.
Tijdens Route du Nord is er een Rotterdamse boekenplank in de Whiskyewinkel aan het Zwaanshals.
Zoekt ons! Live en in geschriften. Route du Nord

Vers over beeld
12 Jun 2012
Op de dag dat Poetry International losbarst (gauw, kaarten halen, vanavond zijn de rijen tot om de hoek!) schrijf ik een vers voor kinderen. Over een beeld en een dood vogeltje.
Drei Geschichten
11 Jun 2012
Er zijn drie verhalen van mij in het Duits vertaald door Gregor Seferens.

Es gibt drei Geschichten von mir ins Deutsche übersetzt von Gregor Seferens.
Lesen
sie hier.
Zoek voor BoekieBoekie
21 May 2012

Het volgende nummer van BoekieBoekie gaat vandaag naar de drukker. Het wordt een geweldig nummer, een zgn. graphic novel, stampensvol strips.
Het heet 'Vossenstreken'. Het gaat over Reinaert de Vos en al zijn tegenspelers uit de Middeleeuwse vertelling 'Van de Vos Reynaerde'. De hele originele vertelling is opgeknipt en verstript. Er staat een gedicht van mij in, daarin stellen alle dieren zichzelf voor. Van dat gedicht is ook weer een strip gemaakt door stArtaward winnaar Annette Andela.

Mijn volgende verhaal voor kinderen heet 'Zoek'. Het gaat over een koffer op een vliegveld. Het is voor het kinderboekenweeknummer. Dat komt uit in oktober.

Ook al is er zwaar weer op komst door het idiote subsidiebeleid van de regering, er komen een paar mooie nummers aan.
Als je iemand kent van 8-13 die nog geen lid is, geef dan een abonnement cadeau!

Poetry International
18 May 2012
Voor Poetry International schreef ik een nieuw gedicht. Thema van het festival is dit jaar: Het onvoltooide. Een aantal Dichters die debuteerden na 2000 is gevraagd te reageren op werk van Sappho. Alle reacties op het Sappho-blog lees je hier. Alles over het festival dat van 12-17 juni in Rotterdam plaatsvindt lees je hier.
Vertoning Molenfilm
03 May 2012

Op 12 mei is er in Filmtheater Rialto in Amsterdam een vertoning van de Molenfilm van Wendy van Wilgenburg waarvoor ik vorig jaar de liedtekst schreef, en 'De Kift' de muziek maakte.
Sinds de film uit is, is veel discussie in de molenwereld. De film laat niet alleen de restauratie van de molen  zien maar toont ook het verschil van inzicht tussen de aannemer die de molen restaureert en stichting 'De Huisman' die de molen beheert. De aannemer wil authentieke details als glas uit de 18e eeuw, en de stichting wil door de opstelling van het binnenwerk in de molen zoveel mogelijk toeristen een kans geven de molen te bezichtigen. Een mooie discussie die groter is dan de film. 
Dit alles komt uitgebreid aan bod tijdens het nagesprek olv Hanneke Groenteman.
12 mei, 16:00 uur, Filmtheater Rialto, Amsterdam. 

Zigzagcity Rotterdam
20 Apr 2012

Vanaf vandaag is Zigzagcity losgebarsten. Een nieuw architectuurfestival in Rotterdam. Het is van 20 april t/m 6 mei in de binnenstad.
3 weken lang zijn er op zondag van 13:00-16:00 'balkonscenes' vanuit de lijnbaanflats, waar je met een groep langs verschillende balkons/huiskamers wordt geleid en telkens een intiem concert of voordracht krijgt.
Op 6 mei ben ik een van de acts. Boek hier een ticket om de stad op een andere manier te zien en te horen.

Bijdrage in Terras
19 Apr 2012

Terras, -het online vervolg op het inmiddels niet meer bestaande literaire tijdschrift Raster-, heeft me gevraagd om te reageren op een essay uit 1978 van Dick Raaijmakers: De kunst van het machinelezen.
Kunstenaars uit verschillende disciplines reageren allemaal op een onderdeel uit het essay.
Ik heb het essay met plezier en verbazing gelezen en tegenover het stuk over 'stuk' en het stuk over 'glimmen' een gedicht van mezelf gezet. Solide en Hele herten.

Op 18 juni organiseert Terras in Perdu in Amsterdam om 20:30 een avond over dit essay en het project.

Boekie-Boekie Kermis
10 Mar 2012
Het nieuwste nummer van Boekie-Boekie is zaterdagmiddag feestelijk gepresenteerd in de Rotterdamse Schouwburg. Mijn verhaal, 'De jongen van de rups' staat erin. Prachtig geillustreerd...
Tsjechov&Co Reading Heads 50
27 Feb 2012
Aanstaande vrijdag, 2 maart, ben ik te gast in het letterencafe Tsjechov&Co op Katendrecht. Vanaf 17:00 kunt u daar aanschuiven bij de talkshow Reading Heads. Daar lees ik voor uit mijn nieuwe roman. Ik ben er nog druk mee bezig, het is nog niet af, maar u krijgt een kijkje in het maakproces.
Kunt u niet live aanwezig zijn, het wordt ook uitgezonden bij Radio Rijnmond, al is dat niet live. Ik hou u op de hoogte. Reading Heads, ik zie u graag!
Zaterdags
20 Feb 2012
Drie maart komt eraan, voor wie de Dagkalender van de poezie heeft... Dan hangt de hele dag mijn gedicht 'Zaterdags' vooraan. Bestel hem hier, en scheur alvast tot daar.
Kunstbende 2012
12 Feb 2012
Gisteren, zaterdag 11 feburari, waren de voorrondes voor de Kunstbende. Ik was dit jaar hoofd van de jury in de categorie Taal. Heel leuk om te horen wat er geschreven wordt door jongeren van 13-18 jaar. Ik herken veel, ook al ben ik inmiddels twee keer zo oud.
De kunsbende bestond al toen ik jong was, nu win je een 'spotlight' en een goodiebag. Destijds won je een 'gouden ratje'. Mijn vriendin won er een, en ik zat als publiek in de zaal. Ik moest daar altijd aan denken als ik het podium oploop om de juryrapporten voor te lezen.
Eindredacteur Boekie Boekie
10 Feb 2012

Vanaf heden ben ik de nieuwe eindredacteur van het literaire kindertijdschrift Boekie Boekie.
Samen met de redactie en de medewerkers dat mooie tijdschrift maken, dichtbij de totstandkoming van nieuwe nummers zitten, zelf mogen schrijven.
Boekie Boekie

Nieuwe kans: 'Uit het leven van...'
31 Jan 2012

Wie altijd al wilde schrijven, maar denkt dat hij niet weet waarover: schrijf je nu nog in voor de cursus 'Uit het leven van...' bij de SKVR Schrijversschool. Daar leer je van mij dat je eigen leven materiaal genoeg is. Natuurlijk leer je ook hoe je dat materiaal zo goed mogelijk omzet in tekst.
Iedere 2 weken op donderdagavond van 19:30-22:00. Strart 9 februari.

Cursus De VAK Deft
26 Jan 2012
Allen, morgen begint bij De VAK in Delft de nieuwe reeks 'Het korte verhaal' onder mijn bezielende leiding. In 12 weken schrijft iedereen een kort verhaal. Slijp de potloden! We gaan aan de slag.
Iedere vrijdagochtend van 10:00-12:30. Start 27 januari.
2012
01 Jan 2012
Gelukkig nieuwjaar!